A tó, amelyben mumifikálódnak a madarak

A Nátron-tó egy sóstó Tanzániában, és egyben a világ egyik leglúgosabb tava is, a vize pH-értéke a 10,5-et is elérheti. Ezért ha arra járnak, ne nagyon nyúlkáljanak bele, mert könnyen lemarhatja a bőrt a kezükről. 

Ez a lúgosság a környező hegyekből a folyókkal érkező ásványoknak köszönhető. Ilyen például a nátrium-karbonát vagy mosószóda, amely olyan jó konzerválóanyag, hogy már az egyiptomiak is használták a mumifikációhoz. A tóba tévedt és ott elpusztuló madarakkal és denevérekkel is pontosan ezt teszi:

szép lassan szoborrá szilárdítja a tetemüket.

Erre a jelenségre egy Nick Brandt nevű fényképész figyelt fel, amikor Tanzániában járt, és egész sorozatot készített a kísérteties szárnyas múmiákról.

Forrás: Nick Brandt

Kicsit azért csalt is, mert a tó környékén találta a szoborrá vált állatokat, és a képekhez már ő helyezte el őket olyan pozíciókba, mintha még élnének, vagyis inkább mintha valamilyen fura horrorfilmben szerepelnének.

Forrás: Nick Brandt

Egyébként a tó egyáltalán nem holt vidék, tele van olyan sókedvelő mikrobákkal, mint a cianobaktériumok, amelyek a vöröses-narancsos színét adják. Meg a bőséges táplálékot a flamingóknak, amelyek a tó sárszigetein fészkelnek, ahol a maró víz védi őket a parton ólálkodó ragadozóktól.

forrás: Bolcsó Dániel / index.hu