Akiknek rögeszméje volt, hogy a Hale-Bopp üstököst egy UFO követi – A Menny Kapuja szekta története 1.rész

A Heaven’s Gate (Menny kapuja) nevű szekta korosodó vezetője azt hirdette, hogy rövidesen földönkívüli űrhajó érkezik hozzánk, amin a Felsőbb Forrás megbízásából kiválasztott Képviselők – a szektavezér és ex-ápolónő barátnője – fogják kijelölni mindazon érdemes személyeket, akik méltók arra, hogy elutazzanak a Felsőbb Szintű Létezés formájába.

A nagy utazás eljövetelét 1975-re hirdették meg, ez fejenként 433 dollárba került volna, s mintegy kétszázan jelentkeztek is rá. Ám semmi sem történt, a pénzt sem kapták vissza, ezért sokan hátat fordítottak a szektának.

Marshall Herff Applewhite, az űrmessianizmus elkötelezett hirdetője azonban nem adta fel. Számos forrásból merítette téziseit, többek között a Bibliából, a New Age miszticizmusából és a science fiction-ból. Azok, akiknek van szemük a látásra és fülük a hallásra, felfedezhetik még a keleti vallások bizonyos elemeit, a mormon hitet és a szcientológiát is.

Mindezek összegzéskeképpen Applewhite a hetvenes évek UFO-kultuszából szellemileg átevickélt a kollektív öngyilkosságot eredményező zavaros gondolatkörbe. Vajon az ezredvég lázában égett? Tartott egy korszak végétől? Hívei kétségtelenül elhitték neki, hogy a Hale-Bopp üstökös a jel, amire vártak, annak jele, hogy megérkezik a földönkívüliek űrhajója, ami elviszi a lelküket (de a testüket nem) a létezés következő szintjére.

De ki is ez a Marshall Applewhite? Az egyetem elvégzése után operaénekesnek készült, de megrekedt egy katolikus iskolában, ahol zenetanárként dolgozott és a híresztelések szerint egy pár ifjú tanítványával nemi kapcsolatot létesített. Ezért távoznia kellett, de mássága miatt bűntudat gyötörte, és hangokat is hallott, időnként megkopogtatta a fejét és felnézett a mennyezetre, így pszichiátriai kezelésre szorult.

A hatvanas években elvált a feleségétől és otthagyta két gyermekét. Még az is megfordult a fejében. hogy kasztráltatja magát. Küzdött a saját démonával, ám egy ápolónő, Bonnie Nettles, akit igencsak foglalkoztatott az asztrológia és a reinkarnáció, lebeszélte a dologról. Közben volt egy szívrohama is. s állítólag átélte a halálközeli élményt, bár egy ismerőse szerint csupán kábítószer-túladagolásról volt szó.

Amikor Applewhite-t gyógyultnak nyilvánították, az ápolónő csatlakozott hozzá, elhagyta a férjét és négy gyermekét, hogy Amerika szerte együtt hirdethessék az igét. A páros megvolt győződve arról. hogy magasabb szintű, égi szellem lakozik bennük. Bár több becenevet adtak egymásnak — az utolsó Do és Ti volt — kapcsolatuk plátói volt, később a teljes önmegtartóztatást követelték meg az általuk vezetett szekta tagjaitól is és persze semmiféle drogról sem lehetett szó.  Bonnie Nettles 1985-ben meghalt, s Do kijelentette, hogy Ti valójában az Atyja volt, akit az idegenek küldtek a Földre, hogy segítsen neki …

A végítélet napja

Az ezredvég-várás nagy általánosságban a hetvenes években kezdődött. Részben megjelentek a New Age korai képviselői. a hippik, a virággyermekek, akik énekeltek, táncoltak, marihuánát szívtak és a Vízöntő korának hajnalát ünnepelték. Léteztek továbbá a pesszimisták, olyan kultuszok, mint az Isten Gyermekei hívei, akik hittek abban, hogy közeledik a világvége és kivonultak a hegyekbe, hogy megvárják Krisztus második eljövetelét.

Pat Robertson a Közép-Keleten észlelte a bibliai Armageddon bekövetkeztének jeleit, Hal Lindsey megírta a The Late Great Planet Earth (A Föld, e hajdan volt bolygó) című könyvét, egy ál-bibliai katasztrófa történetet, ami az évtized legnagyobb bestsellere lett. [Lásd Stephen King A holtsáv címü regényét.] Az ezredik év várása, a kiliazmus persze nem új keletű dolog, hanem régi vallási tévhit.

A X. század végén szörnyű rémület töltötte el a világ nyugati felét. A teológusok azt olvasták ki a Biblia János Mennyei Jelenésekről Való Könyve misztikus szövegeiből, hogy az ezredik évben eljön Isten országa, ahol csak a jóknak lesz helyük, s a bűnösöket villám pusztítja el. Sokan öngyilkosságot követtek el, mások az italban kerestek feledést, s amikor felvirradt az új évezred első napja és semmi különös nem történt, visszatértek a hétköznapokba.

Lucy, a Sátán

De térjünk vissza az Applewhite-féle szektára! A hetvenes évek közepének kudarca után a vezér újabb követőket toborzott. Ezúttal téziseinek alapja a korrupt világ elleni küzdelem volt, amelynek intézményei és vallásai mind Lucifer, vagy ahogy Applewhite nevezte, Lucy, a Sátán fennhatósága alatt vannak.

Új emberek jöttek és mentek, a távozni akarókat senki sem tartotta vissza. Ezúttal HIM-nek (Human lndividual Metamorphosis – Egyéni Emberi Átalakulás) nevezte a csoportosulást, amelynek tagjai szigorú fegyelemben éltek, tizenkét percenként jelentkezniük kellett a vezetőnél és munka közben néha csuklyát húztak a fejükre.

Mindenki mellé be volt osztva egy felügyelő partner, aki ellenőrizte, nem támadnak-e a másiknak tiltott gondolatai vagy nem esik-e vissza a hús bűnébe, hiszen a vezető a nemi feszültséget a szív megtisztítására akarta használni, ami elengedhetetlen a megvilágosodáshoz. A felvigyázás természetesen kölcsönösen érvényesült… A kételkedőket a fertőtlenítő zónába, egy elkülönített helyre küldték, s a tagok nem érintkezhettek a családjukkal sem.

A Menny Kapuja

A szekta szervezése folytatódott, haladtak a korral, s a kilencvenes évek elején megpróbálkoztak a kibertérrel. Számítógépes grafikák elkészítését ajánlották a megrendelőknek, s míg az efféle munka átlagos órabére 100 dollár, a Higher Source Contract Enterprise csupán 15-20 dollárt kért. A megrendelők elégedettek voltak, egyikük azóta is azon tűnődik, kivel helyettesíthetné őket…. A munkából befolyt pénzből havi 7000 dollárért bérelték ki a Rancho Santa Fét 1996. októberében.

A hét hálószobás, kétszintes, liftes (!), teniszpályával, úszómedencével rendelkező 1,3 millió dollár értékű villa iráni származású tulajdonosa némi adóügyek miatt éppen az állam által biztosított, zárt helyen tengeti napjait. A telefon mindenesetre máig az ő nevén van, a bérleti díjat és egyéb költségeket a tagok készpénzzel rendezték. Nem volt sem bankszámlájuk, sem társadalombiztosítási számuk — egyáltalán semmiféle kapcsolatot nem kívántak tartani a kormányzattal.

Hirdetés