Aki megjósolta a világvégét

Orvos, csillagász-asztrológus, misztikus jós és gyógyszerész. A reneszánsz polihisztor, aki egyetlen mondatával rettegésben tudja tartani a mai neurózisos és depressziós társadalmat. Bár nem csak jóslataival ért el kitüntető figyelmet, Nostradamus mégis A próféciák című könyve miatt vált világhírűvé.

Michel de Nostredame, vagy latinosított nevén Nostradamus, Franciaországban, Saint Rémy-ben született 1503. december 14-én és Salonban halt meg 1566. július 2-án. Élete során udvari orvosa volt IX. Károly francia királynak , képzett csillagász-asztrológusként munkálkodott, és már kortársai is elismerték nemcsak, mint pestisdoktort, hanem látnokként is. Már akkor is hitték, hogy az emberiség jövőjére vonatkozó jóslatai, melyeket az 1555-ben megjelent A próféciák című könyvében hozott nyilvánosságra teljesültek, illetve idővel teljesülnek majd.

Találkozás a misztikummal

1538-ban járunk. Egy meggondolatlan vallási kijelentés miatt Nostradamust eretnekséggel vádolják még, és a legmegfelelőbb megoldásnak az tűnik, ha egy időre elhagyja Franciaországot. És ezt is teszi, több évre otthagyja az országot és Itálián, Görög- és Törökországon keresztül vándorol. Utazásai alatt több ősi misztikus iskolát is felkeres. A kutatók úgy véli, hogy ez idő alatt világosodott meg szellemileg. Egy legenda is van ezzel kapcsolatban; a történet azt mondja, hogy itáliai utazásai alatt, találkozott egy csoport ferences szerzetessel, akik közül egyet úgy köszöntött, mint a következő pápát. A szerzetest, akit Felice Perettinek hívtak, 1585-ben beiktatták, mint V. Sixtus pápa.

Úgy érezvén, hogy már elég ideig volt távol, Nostradamus visszatért Franciaországba, hogy ismét segíthessen a pestis járvány áldozatain. 1547-ben Salon városában telepedett le és feleségül vette Anne Ponsrade gazdag özvegyasszonyt, akitől összesen hat gyermeke született. Ez idő alatt két orvosi szakkönyvet is kiadatott. Az egyik egy fordítás volt, a másik pedig egy orvosi szakácskönyv – receptekkel a pestis gyógyítására és kozmetikumok készítésére.

Nem sokkal az után, hogy letelepedett Salonban, kezdett egyre jobban eltávolodni az orvoslástól és sokkal inkább az okkultizmus, a misztikum felé fordult. Azt mondták, órákat töltött a dolgozószobájában egy tálka gyógynövényes víz előtt meditálva. Ezen alkalmakkor esett transzba és látta meg a látomásokat, melyek a jövőbelátó jóslatokhoz vezettek. 1550-ben írta meg első évkönyvét, mely csillagászati információkat és jóslatokat tartalmazott az elkövetkező évre nézve. Az évkönyvek nagy kedveltségnek örvendtek abban az időben, mert sok hasznos dologról szóltak a gazdák és kereskedők számára, illetve érdekes népszokások, hiedelmek, előrejelzések is olvashatók voltak bennük. Első könyvét rendkívül jól fogadták, és neve egész Franciaországban ismerté vált, ami arra ösztönözte, hogy ne hagyja abba az írást.

1554-ben évkönyveinek nagy részét, már csak a jövendölések töltötték ki, ekkor döntötte el, hogy egy komolyabb műbe fekteti az energiáit. Tíz kötetes sorozatot tervezett, melybe az elkövetkező 2000 év jóslatai, előrejelzései belekerülnek. 1555-ben kiadta az első könyvet A próféciák címmel. És bár jó kapcsolatot ápolt a Római Katolikus Egyházzal, mégis rímekbe szedve írta meg látomásait, a szöveget több nyelvből – görög, latin, olasz, provance-i dialektus.

Nostradamus végig azt állította, hogy jóslatai csillagászati alapokon nyugszanak, azaz a bolygók és más égitestek, illetve a Föld egymáshoz viszonyított állásából kikalkulálja a jövőre vonatkozó történéseket. Hogy ez tényleg így volt-e azt soha nem fogjuk megtudni, de az tény, hogy egy-két nostradamusi jóslat rendkívül zavarba ejtő, főleg ha hiszünk benne.

 Forrás: VJM.hu/biography.com 
Hirdetés