Agykontroll kísérletek vagy téveszmék?

Az embereket gyakorta egyszerűen elhajtják, amikor azt állítják, agykontroll fegyverek teszteléseinek áldozataivá váltak.

Ami azt illeti, a “Dél-Floridai Egyetem kutatói tanulmányt tettek közzé, mely rávilágít arra, hogy újabban az internettől való rettegés veszi át a CIA-tól és a rádióhullámoktól való félelem helyét a pszichiátriai betegek téveszméiben.A kutatók által dokumentált, s az internettel kapcsolatos téveszmék minden esetében a páciens igazából csekély számítógépes tapasztalattal rendelkezett.” (AP. “Internet Feeds Delusions” 1999. július 5.)

A problémát valójában az jelenti, hogy rendkívül nehéz, ha nem lehetetlen kiválasztani, melyik ember lehet ténylegesen áldozat, s melyiknél jelentkeznek érzékcsalódások. A panaszok valódiságának megállapítására tett kísérletek sokszor tréfa és félelemből fakadó hallucinációk céltáblájává válnak.

Például az “Albany Egyetem beszüntette egy, a kormány hírszerzési és agykontroll “X-akták”-szerű világát vizsgáló pszichológia professzor kutatásait. Konferenciákon, tanulmányokban és kutatások során Kathryn Kelley professzor két szemeszteren keresztül azon páciensek állításainak igyekezett a mélyére hatolni, akik azzal a panasszal érkeztek, hogy gondolataik elolvasása céljából műtéti úton kommunikációs eszközöket ültettek beléjük.

Manapság is emberek százai számolnak be hasonlókról. Megállapítani azonban igen nehéz, hogy melyek takarnak valós élményeket, s melyek születtek pusztán a páciens képzeletében. Mindazonáltal az állításokat igenis komolyan kell venni, hiszen az USA története tele van a sötétség leple alatt dolgozó, és “fekete költségvetésből” finanszírozott tudósok által kihasznált emberek példáival.

A kormány azon törekvését, hogy az agykontroll technikákon keresztül akaratát a lakosságra kényszerítse, egy Franklin D. Roosevelt emlékművén díszelgő felirat foglalja össze a legtalálóbban:

“Azok, akik azon igyekeznek, hogy olyan kormányzati rendszert hozzanak létre, mely az emberiséget néhány uralkodó egyén irányítására bízza…új rendnek nevezik ezt. Ez nem új, és nem rend.”

(Anthony N. Lalli “Human Research Subject Protection”.)