Aggasztóan sokat nőtt egy japán asztronauta az űrben

Alig több, mint három hete érkezett a Nemzetközi űrállomásra Kanai Norishige, japán asztronauta, de már 9 centimétert nőtt, így most már attól tart, hogy nem fog tudni hazajutni – írja a BBC.

“Úgy növök mint a gomba, középiskola óta nem nőttem ennyit. Egy kicsit már aggódom is, hogy bele fogok-e férni visszafele a Szojuzba.”

– írta Twitteren az asztronauta, akinek írásából látszik, alig hiszi el, hogy ennyivel magasabb lett, mióta az ISS-en tartózkodik.

Aggodalma egyébként nem is alaptalan, ugyanis a transzportként szolgáló Szojuzokban limitált a hely, állva maximum 190, ülve pedig maximum 99 centisek lehetnek a benne utazók, arról azonban nincs információ, hogy Noriaki pontosan mekkora.

Az űrbéli növekedés amúgy egyáltalán nem különleges, a gravitáció hiánya miatt ugyanis szétcsúszik az emberek gerince, emiatt pedig minden asztronauta megnő odakint. A 9 centiméter persze így is nagyon sok, általában maximum 5 centit szoktak nőni az emberek, de Libby Jackson, az Egyesült Királyság Űrügynökségének egyik mérnöke szerint egyáltalán nem lehetetlen, mert minden emberi test különböző.

Mint mondta, mindenki máshogy reagál a súlytalanságra, így az első űrbéli misszióján részt vevő Norishigének valószínűleg nem kell aggódnia.

forrás: BBC / index.hu

Hirdetés