Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

A Tunguzka-rejtély nyomában 5.rész

img

A negyedik rész folytatása…

További adatok a robbanással kapcsolatban…

A transz-szibériai vasút utasai, 600 km-re a robbanás centrumától, reggel 7 óra 15 perckor hirtelen egy izzó tűzgolyót láttak az égbolton keresztül száguldani, majd az északi horizonton eltűnni.

Ezután a vonatot valami villámcsapásszerű érte, az egész szerelvény megrázkódott. A mozdonyvezető ijedtében megállította a szerelvényt, abban a hiszemben, hogy valamelyik kocsi felrobbant. De miután megnézte a szerelvényt, megnyugodva vette tudomásul, hogy nem közvetlenül a vagonokat érte valamilyen hatás, amelyet abban a pillanatban még nem tudtak megmagyarázni.

Az utasok elmondták, hogy Nap nagyságú és napszerű tűzgolyó haladt végig az égen északi irányba. A robbanás nem sokkal ezután következett be, és feltételezték, hogy a szerelvény rázkódását a jelenség felrobbanásának detonációja okozta.

Az óra reggel 7 óra 17 percet mutatott. Az utasok arra gyanakodtak, hogy nem túl messze, a transz-szibériai vasúttól történt valamilyen robbanás. Akkor még nem tudhatták, hogy tőlük 600 km-re történt olyan esemény, ami a későbbiekben több száz tudósnak fog fejtörést okozni.

A köves Tunguzka felé tartó objektum nem egyszerre, egy robbanásban, hanem robbanások sorozatában semmisült meg. Megkülönböztethető volt két nagyobb, irtózatos erejű robbanás, melyek néhány másodperc különbséggel következtek be, és előtte néhány kisebb robbanás volt tapasztalható.

 A párizsi és londoni mérések két erőteljes lökéshullámot észleltek néhány másodperces különbséggel, majd mintegy másfél óra elteltével szintén két lökésimpulzust tapasztaltak, rendkívüli erejű szélvihar formájában.

Sőt, a megfigyelések arról is beszámoltak, hogy újabb másfél óra múlva még mindig érzékelhető volt két, időben eltérő lökéshullám, de már sokkal szelídebb formában, mint az első két esetben.

A robbanás ereje dinamikus impulzusok sorával érte el a földfelszínt, és oly mértékű lökéshullámot eredményezett, hogy hosszú perceken keresztül tartó földrengést észleltek.

A robbanás hatására Tunguzka körzetében a földfelszín valószínűleg lüktető mozgást végzett, és így csak nehezen csillapodott a földmozgás. Ennek eredményeként az egész északi féltekén észlelhető volt a földrengés. a robbanás utáni percekben erőteljes földrengést éreztek a szeizmográfok, Stockholmban, Jénában, Londonban, Párizsban, Észak-Afrika több városában, Törökországban, Taskentben, Irkutszkban.

A robbanás magfizikai összefüggése és az általa keltett páratlan dinamikájú lökéshullám kiváltotta példátlan erejű földrengés az északi féltekén oly mértékű mágneses anomáliákat eredményezett, hogy az esemény után 3 nappal nagy kiterjedésű világító felhőket észleltek az északi kontinens országaiban.

Mivel a robbanás hosszan tartó fizikai folyamatokat és változásokat generált, ezért az északi félteke konstans mágneses összefüggései valószínűsíthetően megváltoztak, amihez hozzájárult az a lökéshullám, ami többször körbejárta a Földet, így a benne rejlő hatalmas energiákkal megmozgatta az egész légtömeget, aminek révén lüktetésre kényszerült a Föld északi mágnesburka.

A kialakult pulzálás hosszú hónapokon keresztül érvényesülhetett, ezért olyan légkörfizikai folyamatok indultak el, amelyek esetlegesen önmagát gerjesztő ionizációs állapotot eredményeztek: a világító – ionizációs felhőket. Érdekes párhuzamként említhető, hogy a világító felhők kontinentális jellegűek voltak, hasonlóan, mint a robbanás által kiváltott földmozgás.

A világító felhők olyan intenzitással jelentkeztek, hogy az északi félteke országaiban Londontól az oroszországi Irkutszkig, Stockholmtól az észak-afrikai országok nagyvárosaiig, több hónapon keresztül fénybe borították az éjszakákat. A világosság intenzitása olyan mértékű volt az esti órákban is, hogy a nagyobb városokban kényelmesen lehetett újságokat olvasni és fényképezni a nappali éjszakában.

folyt.köv.

Hirdetés
This div height required for enabling the sticky sidebar