A tudatosság útján – A Caddy család sikertörténete

Valószínűleg még nem hallottad Peter és Eileen Caddy nevét. A Findhorn talán ismerősebben hangzik. A híres skót farm, ahol akkora káposzták teremnek, hogy egy postai furgont is felborítanának.

Peter és Eileen Caddy termelte azokat a húszkilós káposztákat (csak a statisztika kedvéért jegyezzük meg, hogy egy átlagos káposzta súlya két kiló húsz deka körül van), még pedig úgy, hogy a gondolataikat egy magasabb igazságra fókuszálták.

Más segítségük egészen biztosan nem volt, amikor a Caddy család három fiúgyermekkel és spirituális kereső barátjuk, Dorothy Maclean társaságában kiköltözött egy lakókocsiba az Északi-tengerbe nyúló, szélfútta félszigeten, amelyet a legjobb indulattal is kopár, meddő vidéknek nevezhetnénk.

caddy 2
Minden itt kezdődött…

Ép elméjű ember soha nem ültetett volna oda semmit, pláne nem konyhakerti növényt. A talajréteg – már ha talajnak lehet nevezni a köves homokot – vékony és sovány, az orkán erejű szél hátizsákostól elsodor egy kisiskolást, a nem éppen a Szép Házak magazinba illő ingatlan pedig egy szeméttelep és egy rozoga garázs között áll félúton.

Mégis, a magasabb rendű igazságra összpontosítva a figyelmüket, létrehoztak egy olyan kertet, amit túlzás nélkül csodálatosnak nevezhetünk. Ugyan csak a húszkilós káposztákról szóltak a hírek, a Caddy farmon hatvanöt féle zöldséget termeltek, huszonegy féle gyümölcsöt és negyvenkét fajta gyógynövényt. Virágtermesztéssel ekkor még nem is foglalkoztak.

Sejthető, hogy most mire gondolsz: gazdag komposzt és szakértő biokertészet. De az az igazság, hogy a Caddy farmon annyira silány volt a talaj, hogy a helyi agrárszakértő meglátása szerint azt már trágyával és komposzttal sem lehetett feljavítani.

Amikor elkezdték a tudatossági kísérletet, a Caddy családnak semmiféle tapasztalata nem volt a kertművelés területén, és nem volt pénzük talajjavító beruházásokra sem. Le voltak égve teljesen…finoman fogalmazva. Peter egy jól menő, négycsillagos szálloda menedzsere volt, amíg munkanélküli nem lett, és végül hatan próbáltak megélni minimális segélyből.

caddy
A kezdetek…

Egyetlen céllal kezdték el a zöldségtermesztést: azt gondolták, hogy így legalább tudják majd etetni a három kamasz fiút. De mihelyst semmi más nem töltötte ki a gondolataikat, csak a magasabb rendű igazság, furcsa dolgok kezdtek történni.

Szalmabálák estek le az úton elhúzó teherautókról, épp, amikor mulcsozni kellett a talajt. Több zacskó kidobott cement bukkant fel titokzatos módon egy szomszéd szemétkukájában, amikor ők betonozni akartak. Míg a szomszéd kertekben halódtak a növények, az ő veteményesük meglepően rezisztensnek bizonyult a kártevőkkel és a betegségekkel szemben.

Az emberek csodájára jártak a Caddy család kertjének, és Findhorn ma már egy gazdag spirituális közösség, ahová évente tizennégyezer zarándok érkezik.

caddy

Peter Caddy szavaival:

“A gondolataiddal bármire képes vagy. Hangolódj rá Isten tudatosságára, és az igazság megtestesül. A gondolataid teremtőerővel bírnak.”

Nincs az a földi hatalom, ami elvághatna téged ettől a forrástól – csak a saját tudatod képes rá.

Hirdetés