A robottaxi teljesítette első önálló repülését

Első önálló repülésén is túl van a fejlesztés, amely később embereket szállíthat.

Kilenc évvel ezelőtt jelent meg a szaksajtóban az eredetileg Air Mule névre hallgató robottaxi ötlete, amely elsősorban katonai célokat szolgált volna, ám az illetékesek a polgári alkalmazás lehetőségét sem zárták ki. Most az első önálló repülést is teljesítette a fejlesztés, amely így közelebb került a debütáláshoz.

Az Urban Aeronautics hivatalos oldalán vehetjük közelebbről szemügyre az érdekes fejlesztést, amelynek a hónap közepén végrehajtott önálló repüléséről természetesen videó is készült.

cormorant02

Ezzel kapcsolatban rögtön érdemes leszögezni, hogy a robottaxi először még idén januárban emelkedett a levegőbe, most azonban az önálló manőverezésen és repülésen volt a hangsúly, ennek alkalmából pedig a végleges név is felbukkant a beszámolóban. Ez a Cormorant, vagyis kormorán lett, a lényeg azonban nyilván nem ez, hanem a videón látottak.

Hirdetés

A rövid, alig két percen át tartó repülés során a rendszer önálló módon, az általa hozott döntéseket ellenőrizve és azokat olykor felülbírálva, nagyobb gond nélkül teljesítette a távot. Ebben számos különböző érzékelő volt segítségére, megtalálható itt például két lézeres és egy radar magasságmérő, inerciaszenzor, valamint egy elektro-optikai kamera is.

A felvétel végén jól látható a kisebb bizonytalanság, ez a magyarázat szerint annak volt köszönhető, hogy a vezérlőrendszer túl korán határozta el a leszállást, vagyis a repülés nem volt teljesen problémamentes – ez később komoly gondokat okozhat, nem is beszélve a rakomány épségéről.

A mostani teszt mindazonáltal komoly lépés előre, a további sikereket követően ilyen és hasonló fejlesztések jelenhetnek majd meg városainkban.

forrás:sg.hu