exöszájzbúk

A prána-aura

Az emberi auráról írók sokan leírják a mentális vagy emocionális aura színeit, de szinte teljesen kihagyják, hogy mi az aura alapvető alkotórésze, ereje.

Olyan ez, mintha a Hamletet úgy állítanánk színpadra, hogy kihagyjuk belőle Hamlet karakterét. Tudniillik, ha nem értjük meg az aura alapvető alkotóelemeit, ne is számítsunk rá, hogy világosan megértjük azokat a jelenségeket, amelyek ezen alapelemek létezéséből következnek.

Azt a példát is felhozhatnánk, hogy ha egy embernek a színeket kellene tanulmányoznia anélkül, hogy elsajátította volna a fénnyel kapcsolatos alapelveket.

Az emberi aura alapvető alkotórésze nem egyéb, mint a természet azon csodálatos alapelve, amelyről oly sokat lehet olvasni az okkult írásokban. Sok neve van, de a szanszkrit nevét emlegetik a leggyakrabban. Ez a prána, de természetesen egyéb nevei is ismertek, például a vitális esszencia, az életerő stb.

Tágabb értelemben a prána a természetben levő energia, az élő formákban azonban ez az az éltető erő, amely a megtestesült élet alapját jelenti. Minden élő formában létezik, a parányi mikroszkopikus lényektől a magasabb síkok lényeiig. Mindegyiküket átjárja, és ez tesz lehetővé minden élettevékenységet és funkciót.

prana-aura02

A prána nem az elme vagy a lélek, hanem az erő vagy energia, aminek révén a lélek az aktivitásban, az elme pedig a gondolat formájában manifesztálódik. Ez a gőz, amely az élet fizikai és mentális gépének hajtóerejét biztosítja.

Ez az emberi aura anyaga, és a mentális állapotok színei láthatók ebben az anyagban pont úgy, ahogyan a kémiai testek láthatóvá válnak a vízben. A prána azonban nem materiális dolog: ez a természet dolgainak hátterében levő energia vagy erő.

Minden aura a pránából áll, de legalább ennyire igaz, hogy az aura összetevőinek van egy olyan egyszerű, elemi formája, amelynek az okkultista tudósok a prána-aura nevet adták annak érdekében, hogy megkülönböztessék az emberi aura komplexebb, összetettebb formáitól és fázisaitól.

A prána-aura karakterének egyszerűsége miatt biztosabban érzékelhető, észlelhető, mint az aura komplex fázisai vagy formái. Tekintettel arra, hogy ez csupán egy nagyon érzékeny organizmus, amit meg tudunk különböztetni a mentális és emocionális aura finomabb vibrációitól, és csak a tisztánlátó szem képes a színek alapján észlelni a jelenlétét, némi gondos gyakorlást követően bárki tudatosan érzékelheti a prána aurát. Nem egyszerűen érezni fogja, hanem sok esetben látni is, ha a hagyományos látást megfelelően irányítja.

Amit prána-aura néven ismerünk, az természetesen az emberi aura legegyszerűbb formája, fázisa. Ez a forma vagy fázis, amely szorosabban kapcsolódik a fizikai testhez, és kevésbé függ a mentális állapotoktól. Emiatt sok író úgy beszél róla, mint az egészség auráról vagy fizikai auráról. A prána-aura megmutatja azt az egészségi állapotot, amit az egyén kisugároz magából, és csakugyan tartalmaz fizikai erőt és magnetizmust is, amit mások is érzékelhetnek.

Az alapvető prána-aura gyakorlatilag színtelen; mondhatjuk úgy, hogy a legtisztább víz vagy a legtisztább gyémánt színével rendelkezik. Ha a tisztánlátó szem segítségével nézzük, akkor gyenge csíkozást, illetve mintázatot láthatunk rajta, sörteszerű vonalakat, amelyek az egyén fizikai testéből állnak ki valahogy úgy, mint “egy felbosszantott tarajos sül tüskéi”, ahogy azt Shakespeare írja.

Az ideális egészségi állapotban a sörték merevek, ha azonban az egészségi állapot romlik, a vonalak egyre gubancosabbak, csavartabbak, egyes esetekben még le is lankadnak. Egészen extrém eshetőség, hogy megjelenésük olyan, mint a puha, laza szőrméé.

Egy tanítvány számára érdekes lehet, hogy a prána aura parányi részecskéi, illetve éltető magnetizmusa a fizikai kiválasztás, például a verejték következtében elválik a testtől, és egy darabig még azután is a helyén marad, hogy a személy elhagyta az adott helyet.

Valójában – mint azt minden okkultista tudja – a prána-aura ezen apró részei teszik vitálissá az élőlények verejtékét, ami képessé teszi a kutyákat és más állatokat arra, hogy kövessék az ember vagy egy állat nyomát jóval azután is, hogy az elment onnan.

Nem csupán a fizikai szag az, amire gondolnunk kell ebben az esetben. A prána-aura parányi részecskéinek köszönhető, hogy a kutya több ezer másik közül meg tudja különböztetni egy-egy ember nyomát. Ez a kétségtelenül bravúros teljesítmény legalább annyira pszichikai, mint fizikai.

A prána-aura másik sajátossága, hogy tele van rengeteg, hihetetlenül apró, szikrázó részecskével, amelyek folyamatosan mozgásban vannak, és tüzes elektromos szikrákra emlékeztetnek. Ezeket a szikrákat csak a némileg fejlett pszichikai erővel rendelkező személyek láthatják.

Ezektől vibráló mozgást végez a prána-aura, ami bizonyos körülmények között még a hétköznapi emberek számára is látható, érzékelhető. Ez a vibráló mozgás olyasmi, mint amikor a meleg levegő felszáll a kályhából vagy nyár közepén a felmelegedő földfelszínről.