Látványos képek érkeztek a Szaturnusz gyűrűiről

A NASA új képeket adott ki a Cassini űrszonda által készített felvételekből. (A fenti színes kép csak illusztráció!) A szonda már eddig is rengeteg értékes képet küldött vissza a Földre, de a Szaturnusz gyűrűről még soha ilyen látványos fotókat nem köszönhettünk neki.

Az új képek olyan közeliek, hogy 550 méteres részletek is megfigyelhetők a gyűrűkön. Valójában a szonda 2004-ben, mikor elérte a bolygót, kicsit még közelebb is került a gyűrűkhöz, de az akkori képek nem sikerültek ilyen jól, mert csak a gyűrűk hátulról megvilágított oldala látszott, és a kutatók rövid expozíciós időt állítottak be, hogy ne mosódjanak el a képek a szonda akkori nagyobb sebessége miatt.

„Megdöbbentett, hogy milyen mérhetetlenül jobbak a részletek ezeken az új képeken”

– mondta Carolyn Porco, a Cassini képeit készítő csapat vezetője, aki a 13 évvel ezelőtti felvételeket és felügyelte.

szaturnusz-gyuru01

szaturnusz-gyuru02

szaturnusz-gyuru03

A Cassini 1997-ben indult és 2004-ben állt bolygó körüli pályára. Leszállóegysége, a Huygens pedig 2005-ben végrehajtotta a történelem első landolását a Külső Naprendszerben, a bolygó Titán nevű holdján. A szonda a küldetése utolsó előtti, múlt novembertől idén áprilisig tartó fázisában 20 körön át vizsgálja közelebbről a gyűrűrendszert. Az utolsó szakaszban a gyűrűk és a bolygó között fog keringeni.

forrás: index.hu, nasa.gov

Hirdetés