A Nan Madol-i platinakoporsók rejtélye

A Nan Madol mesterséges szigeteit elválasztó csatornák mélyén, Herbert Rittlinger német utazó szerint nem sokkal a második világháború kitörése előtt japán búvárok platinakoporsókra bukkantak

Rittlinger helyi hagyományokra hivatkozva azt írja, hogy évezredekkel ezelőtt Nan Madol egy hatalmas szigetbirodalom központja volt.

A város akkor még sokkal nagyobb területet foglalt el, mint ma, de épületeinek nagy részét lerombolták a földrengések és a szökőárak, vagy elnyelte a tenger.

Az elpusztult épületek között volt a “Halottak háza” is, ahol platinakoporsókba zárva őrizték  a birodalom első királyainak bebalzsamozott holttesteit.

Nan Madol platinakoporsói beolvasztásra kerültek?

Rittlinger szerint ezeket a platinakoporsókat találták meg a japán búvárok. Ezenkívül még azt is tudni véli, hogy a szigetet megszállva tartó japán hadsereg felügyelete alatt a koporsók egy részét a legnagyobb titokban kiemelték a tengerből, majd beolvasztották őket, és az így nyert platinatömböket eladták.

Nem véletlen tehát, hogy a Karolin-szigetek platinakivitelének értéke ezekben az években állítólag felülmúlta az összes többi hagyományos exporttermék, a fűszerek, a szágó, a vanília, a gyöngyház és a korpa kivitelének értékét.

A fosztogatásnak végül a háború vetett véget, bár Rittlinger szerint néhány hivatásos búvár rejtélyes eltűnése miatt akkortájt egyébként is szünetelt a koporsók kiemelése.

A búvárok nyomtalan és megmagyarázhatatlan eltűnése persze mindenféle találgatásra adott alkalmat, így egyebek között – természetesen – elhangzott az is, hogy Nan Madol halott királyainak mágikus bosszúja érte utol a fosztogatókat.

Nan Madol titokzatos romjai, Erich von Däniken érdeklődését is felkeltették

Däniken az egyik központi szigeten állítólag egy alagút bejáratára bukkant. Ez az alagút egyesek szerint a tengerfenék alatt folytatódik, és elvezet a platinakoporsók eredeti rejtekhelyére. a “Halottak házá”-ba, ahol egyes hipotézisek szerint talán arról is bizonyosságot nyerhetnénk, hogy Nan Madol felépítésében földön kívüli látogatók is részt vettek, és hogy az ő testüket rejtették a japánok által felszínre hozott platinakoporsók.