Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

A Morgan család 2.rész

1871-ben betársult apja egyik cégébe, a Drexel, Morgan and Company-ba, amely később egyszerűen J. P. Morgan and Company-ra cserélte nevét.

Előzmények:A Morgan család 1.rész

A cég hamarosan az Egyesült Államok kormányának legfontosabb pénzforrása lett. „Peabody cégével való összeköttetései miatt Morgannek a londoni pénzvilággal közeli és igen hasznos kapcsolatai voltak, így az 1870-es években a brit bankárokon keresztül el tudta látni tőkével a gyorsan növekvő amerikai iparvállalatokat, melyre azoknak égető szükségük volt” – jegyzi meg az új Encyclopaedia Britannica.

Az európai Rothschild család mellett a Morgan Company lett a világ egyik leghatalmasabb bankháza. Csakhogy John P. Morgan nem érte be ennyivel. Ő örökölte ugyanis a család érdekeltségeit 1890-ben, mikor apja a francia Riviérán egy kocsibalesetben meghalt.

1885-ben kezdte meg Amerika legnagyobb vasúttársaságainak átszervezését, és 1902-re ő volt a világ első számú vasútmágnása: hozzávetőlegesen ötezer mérföldnyi (nyolcezer kilométernyi) pálya tartozott az irányítása alá.

Morgan még az Egyesült Államok kormányát is kisegítette a bajból az 1893-as bankpánik idején. Létrehozott egy szindikátust, azaz egy tőkecsoportot, amely a kormány kimerített tartalékait 62 millió dollárnyi Rothschild-arannyal segített újrafeltölteni.

Az 1890-es években az Edison General Electric és a Thomson-Houston Electric Company társasági fúzióját felügyelte – ebből lett a General Electric cég, mely hamar irányítása alá vonta az elektronikai cikkek gyártását.

Ezt követően Morgan több acélvállalatból létrehozta a United States Steel Corporationt, 1902-ben pedig több, mezőgazdasági berendezéseket gyártó, egymással versengő cégből az International Harvester Companyt.

A változatos Morgan-birodalomnak soha nem akadt párja, és még ma is uralja Amerika pénziparát. „Az általa átszervezett vagy befolyásolt vállalatok igazgatótanácsainak tagságában lévő átfedések hálózatán keresztül Morgan és bankháza kizárólagos hatalmat élvez a nemzet jó néhány vezető nagyvállalata és pénzügyi intézménye felett” – írta az új Encyclopaedia Britannica.

Birodalmát kiszélesítette, így ma már beletartoznak adómentes alapítványok, trösztök, nyugdíjalapok, de még kormányzati pozíciók is.

Ez a fajta manipuláció a magyarázata annak, hogy hogyan szerezték meg és őrizték meg az Egyesült Államok kereskedelmi és gazdasági élete fölötti irányítást azok, akiknek megvolt hozzá a kellő tudásuk, akaratuk és vagyonuk.

Bár J. P. Morgan és John D. Rockefeller sok területen versengtek egymással, „végül közösen hozták létre azt az országos bank-kartellt, melyet Federal Reserve Systemnek, vagyis az Egyesült Államok nemzeti bankrendszerének hívnak” – írta Griffin.

A központi jegybankok rendszerének kezdeti terveit egy 1910-es titkos találkozón beszélték meg, melyet Morgannek a Georgia állam partjainál található Jekyll-szigeten lévő magánbirtokán tartottak.

Morgan 1913-ban halt meg, ugyanabban az évben, amikor a Federal Reserve System (a továbbiakban angol rövidítésével: a Fed) megalakult. Befektetőtársán, Nelson Aldrichen keresztül kapcsolatban állt a Rockefellerekkel, és haláláig Amerika vezető kapitalistája volt.

Fia, az ifj. John Pierpont, akit Jackként szoktak emlegetni, tovább folytatta a család vagyonának gyarapítását. Pályája során felkészítették rá, hogy a Morgan-birodalom élére kerüljön: a cég londoni irodájában nyolc évet dolgozott, és szoros kapcsolatokat alakított ki Anglia banki elitjével.

Az I. világháború alatt Morgan több mint kétezer bankot szervezett be, hogy összesen több mint egymilliárd dollár értékben jegyezzenek
kölcsönt a Szövetségesek kötvényeire. 0 volt az egyetlen bankár, aki mind a brit, mind a francia kormány számára vásárolt katonai és más jellegű ellátmányokat a harcok idején.

Eszerint igencsak komoly hatalma és befolyása volt a két állam vezetésében, mely ismét a Rothschildok közreműködésére utal.

Hirdetés
This div height required for enabling the sticky sidebar