Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

A genetikus korong rejtélye – Évezredekkel ezelőtti embrió-tanulmányok? 2.rész

Felvetődik a kérdés, vajon a genetikus korong hamisítvány, vagy eredeti?

Dr. Rudolf Distelberger, a Bécsi Kincstár volt igazgatója egyike a nemzetközileg elismert, legtekintélyesebb drágakő-szakértőknek.

Ő volt az, aki még  “A megmagyarázhatatlan dolgok világa” kiállítás előtt megvizsgálta a lidit-korongot, és a következő eredményre jutott:

“A korong, összetevőit tekintve, felettébb komplikált darab. Van itt egy probléma, amelyet nem tudunk megmagyarázni, amely azonban érthetővé teszi, miért utasítja el néhány tudós és múzeumi szakértő a tárgyat, és miért tekinti hamisítványnak: Nem lehet besorolni az általunk jelenleg ismert dél-amerikai kultúrakörbe.

De hát miért hamisítana egy hamisító valamit, ami aztán sehová sem sorolható? Ennek semmi értelme. Az ember el akar adni valamit. Ha tehát valaki pl inkaedényt akar eladni, mert az értékes a műtárgypiacon, akkor egy inkaedény formájú tárgyat fog készíteni.”

A bécsi Természettudományi Múzeumban elvégzett további elemzések azt igazolták, hogy a tárgy nem mesterséges anyagból (pl. cementből), hanem liditnek nevezett, széntartalmú pigmenteket tartalmazó, természetes kovapalából készült.

Dr. Vera M. F. Hammer ásvány- és drágakőszakértő szakvéleménye szerint a tárgyon mállás nyomai találhatók.

Maga az anyag sem alkalmas hamisításra.

A pala könnyen hasad, ezért egyszerű eszközökkel is meg lehet munkálni. Azonban sokkal nehezebb a készítő számára, hogy kialakítson belőle egy 22 centiméter átmérőjű, kör alakú korongot, mivel a pala könnyen szilánkosodik, és a miniatűr képeket nagyon nehéz művészien kidolgozni rajta.

Amennyiben viszont a genetikus korong nem hamisítvány, akkor honnan származik? A pontos történelmi-kulturális besoroláshoz még további vizsgálatok szükségesek, jelenleg azonban a szakértők úgy vélik, hogy a műtárgy történelem előtti időkből származik.

Hirdetés
This div height required for enabling the sticky sidebar