A fantom város

1969-ben White doktor és felesége az Anglia déli partvidéke közelében fekvő Wight-sziget egyik faluja, Niton felé tartottak gépkocsijukkal.

Mozgó fényeket pillantottak meg a mezőn, melyekről azt hitték, valaki vagy valakik fáklyával világítják meg útjukat a sötétben.

A dombtetőre érve egészen más panoráma tárult eléjük: hatalmas várost láttak. Egy mezőgazdasági bekötőút a szemük előtt változott át épültekkel szegélyezett belvárosi utcává.

A Newporttól délre fekvő útleágazásnál, a fényárban úszó Hare and Hounds fogadó mellett fáklyás alakok szaladtak át az úton. Nem tartott sokáig a jelenés, alig értek át a túloldalra, a fények és az alakok hirtelen eltűntek, mintha soha nem is látták volna őket.

Hirdetés

A házaspár úgy döntött, megállás nélkül, egyenesen továbbhajt úti célja felé. Másnap hajnalban ugyanerre tértek vissza, ám semmi furcsát nem tapasztaltak.

Számtalan elmélet létezik eme hihetetlenül részletes és oly valódinak tűnő jelenés-sorozat magyarázatára. A White-házaspár úgy vélte, a fogadó előtt álló férfi vikingre hasonlított, mások szerint ókori római katonák tértek vissza és ütöttek tábort e helyen.

Megint mások intő jeleket vélnek kiolvasni a történtekből, és komor jövőképpel fenyegetőznek: a békés mezőket és elszórt tanyavilágot lassan bekebelezik a féktelen étvágyú metropoliszok.

Szkeptikusok délibábbal, optikai csalódással magyarázzák az esetet, és úgy érvelnek, hogy a közelben, a brit tengerparton fekvő Porthsmouth fényei tükröződtek vissza a felhőkkel borított égboltról.

Rejtélyek szigete