A Drumlanrig-kastély kísértet majma

Az állatokkal kapcsolatos legendák közül bizarr volta emeli ki a Drumlanrig-kastély majmáról szóló történetet.

A XIV. században épült palotából mindössze romos alagsora maradt az utókorra, és már semmi sem emlékeztet egykori nagyságára – pedig falai között koronás fők vendégeskedtek: többek között Mária, Skócia királynője 1563-ban, illetve Charles Edward Stuart, az ifjú skót trónkövetelő 1745-ben, sikertelen angliai hadjárata után.

A ma látható udvarházat az 1700-as években építtette William Douglas, Queensberry első grófja. Az épület tulajdonjoga később Buccleuch hercegeire szállt.

Túlvilági lakói közül három igen figyelemreméltó: a többször is megpillantott (és csak napjainkban majomként azonosított) sárga teremtmény, a testétől elválasztott fejét karjában tartó Lady Anne Douglas, illetve egy kislány kísértete, akinek szelleme a hálószobában tűnt fel, derékmagasságban a föld felett lebegve.

Állítólag egy gyilkosság áldozatának padlóra fröccsent vére is tócsában áll valahol a ház egyik folyosóján, és több más legendakörhöz hasonlóan (lásd például Arany János Ágnes asszonyát) itt is felbukkan a kimoshatatlan vérfolt motívuma: hiába mossák fel újra és újra, lehetetlen végleg feltakarítani.

A XVII. századból származó dokumentumok egy Drumlanrigban található, kísértetjárta helyiségről tesznek említést, amelyet “sárga majom szobának” neveznek.

Az első világháború idején kórházként működő épület egyik főnővére hátborzongató látomást, hatalmas termetű majom szellemét vélte megpillantani. Az asszony ezt követően azonnal felmondott.

Alice, Gloucester hercegnője holta napjáig állította, hogy hatalmas, emberszabású majmot látott üldögélni az egyik folyosó karosszékében. Elképzelhető, hogy a hátborzongató jelenés a feltűnésével olyan korszak napjait hozza vissza, amikor távoli tájakról egzotikus állatokkal tértek haza a büszke világutazók.

Hirdetés