A csakrák rendszere

A keleti tanítások szerint a test hét fő energiaközponttal rendelkezik, amelyek a gerincoszlop mentén, adott pontokon helyezkednek el. Ezeket nevezik csakráknak.

Ha korábban még nem dolgoztunk testünk ezen aspektusával, mindez talán túl ködösnek vagy ezoterikusnak hangzik. Tudnunk kell azonabn, hogy a csakrák bizonyítottan nagyon fontos részét képezik a testelme megértésének.

A csakrák a tudatosság olyan szintjeit képviselik, amelyek befolyásolják a valósággal kapcsolatos érzékelésünket. Nem fizikai természetűek, de kapcsolódnak a fizikaihoz a nem fizikai által, és így kihatással vannak az egész testre.

Olyanok, mintha információkat feldolgozó energetikai kapuk volnának, amelyeken keresztül elérhetővő válnak számunkra az érzékelés, illetve a tudatosság magasabb szintű állapotai. Rezgésszinten a csakrák együtt dolgoznak, hiszen energiaáramlás van közöttük.

Ha találkoztunk már a csakrák fogalmával, talán kerékként vagy mandalaként láttuk őket, esetleg színenként vagy sokszirmú lótuszvirágként. Ezek mind szimbolikus ábrázolások.

A lótusz a sárból nő ki, a vízen át tör utat magának a fényre, mégis makulátlanul tiszta. Mint ilyen, az ember fejlődését szimbolizálja, amely a sötétség és tudatlanság birodalmából a megvilágosodás éberségéig tart.

A csakrák, amelyek a gerinc alapja alatt kezdődnek, és egyre magasabbra kapaszkodnak a fejtető fölé, ezt az elmozdulást szimbolizálják az ösztönös, énközpontú viselkedéstől az ego meghaladásán keresztül az együttérzés és a bölcsesség magasabb szintjei felé.

Ugyanakkor a testünkben áramló energia nem feltétlenül követi ezt a felfelé irányuló mozgást. Bizonyos időszakokban egyik-másik csakra hangsúlyosabbá válhat, és több figyelmet igényelhet, mint máskor.

Például, amikor megnövekszik a stressz-szint, és az ember “harcolj vagy menekülj” helyzetbe kerül, az első és a második csakra válik dominánssá, a túlélés érdekében pedig lezárja a magasabb csakrák energiáját.

Hatalmas tudás rejlik ennek a keleti rendszernek a megértésében. A fizikai testre gyakorolt hatásuk megmutatja, hogy a betegségnek minden esetben van egy energetikai összetevője, és energetikai egyensúlytalanságok is közrejátszanak a kialakulásában. Ha felismerjük, hogy melyik csakrához melyik fizikai probléma kapcsolódik, mélyebb szinten érthetjük meg a tüneteket.

Hirdetés