A CIA UFO-aktákat hozott nyilvánosságra

A CIA, vagyis a Központi Hírszerző Ügynökség egy meglepő akció keretében, ezidáig titkosnak minősített UFO-aktákat hozott nyilvánosságra a 40-es és 50-es évekből.

“Úgy határoztunk, hogy egy-két dokumentumot kiemelünk az anyagból melyeket az UFO hívők és a szkeptikusok egyaránt értékelni fognak.” – közölték a CIA twitter-csatornáján megjelent üzenetükben, amiben “X-akták” névvel illették a most bemutatott jelentéseket.

“Öt anyag Muldernek, öt meg Scullynak. Az igazság odaát van.” – jegyezték meg viccesen.

A nyilvánosságra hozott dokumentumok többsége bizonyíthatatlan fejtegetéseket tartalmaz, de azért néhány konkrét eset is szóba kerül, mint amilyen például a 1962-es sheffieldi UFO-észlelés.

Hirdetés

Bár sok lelkes UFO-kutató volt meggyőződve a képek eredetiségéről, a későbbiekben kiderült, hogy azokat egy Alex Birch nevű angol férfi kreálta iskolás pajtásaival még 1972-ben. A trükk abból állt, hogy egy teljesen áttetsző üveglapra felfestették az UFO-flottát, majd miután ezt kivitték a sheffieldi határba, elkészítették a sokakat megtévesztő fotókat.

cia
Ezeket az “UFO-kat” Alex Birch és barátai alkották

A beismerés ellenére, még ma is akadnak néhányan, akik úgy gondolják, hogy a felvételek valódiak, és tényleg egy UFO-flotta látható rajtuk.

Akad itt azért más is. A következő UFO-fotóról, mely a 60-as években készült, úgy vélekedik a CIA, hogy “arról nem könnyű bármit is bizonyossággal kijelenteni. Valamiféle hatalmas, ovális fényforrásnak tűnik. ” Akkoriban a lelkes amatőr kutatóknak az volt az elképzelésük a kép láttán, hogy földönkívüliek rejtőznek a felhőben.

cia
A CIA se tudja mi lehetett ez…

Legendás UFO-eseteket is bemutat a CIA

A következő nyilvánosságra hozott “X-akta” egy máig jól ismert esetet mutat be. George Stock, amerikai állampolgár 1952 július 29-én Passaic (New Jeryey állam) városában tapasztalt különös dolgokat. Saját kertjében időzött barátja társaságában, s ekkor látta meg az UFO-kat. A férfi rohant a házba a fényképezőgépért, majd sikerült is öt fotó elkészítenie az azonosítatlan repülő tárgyakról.

cia
George Stock UFO-felvételei, melyeket a kertjéből fotózott

A két úr azt állította, hogy a tárgyak olyan 60 méter magasságban repülhettek, átmérőjüket pedig 10 méter körülire saccolták. Azt tapasztalták, hogy az UFO-k hang nélkül, és igen gyorsan közlekedtek az égbolton. A nyomozás végül semmi konkrétumot nem tudott felmutatni, a fényképek és a férfiak beszámolója lehetett éppúgy igaz, mint hamis.