7 máig megmagyarázatlan rejtélyes repülőgép baleset

Különös fénypontok követték, mielőtt lezuhant. Hirtelen eltűnt a radarról, majd két év múlva megkerült. Ilyen és ezekhez hasonló esetek történtek egyes repülőgép járatokkal.

Azon kívül, hogy a mind a 7 roppant rejtélyes és a mai napig megmagyarázhatatlan, még egy dolog közös: hogy senki sem élte túl a katasztrófákat.

Air France 447

Az Air France Rio de Janeiróból Párizsba tartó járata 2009-ben az óceánba zuhant 216 utassal és 12 fős személyzettel. 5 nap keresés után találták meg a roncsait, nulla túlélővel. A baleset körülményeit ma is rejtély övezi.

A Francia Haditengerészet és Brazil Légierő és is kutatott a roncsok után, és még két évvel később, 2011 áprilisában is találtak egy holtestekkel teli egész gépdarabot.

Az egyik elmélet szerint a repülőgép a levegőben több darabra tört. A választ végül az óceánból kihalászott fekete dobozok adták meg, amely szerint a sebességmérő szondák eljegesedtek, és a pilótafülkében különböző adatok jelentek meg a sebességmérőkön. A robotpilóta leállt, és a pilótáknak nem sikerült a megfelelő módon kezelni a helyzetet.

Viszont a legérdekesebb beszámolók azok, amelyeket a szintén ezen az útvonalon utazó utasoktól származnak, akik azt mesélték, hogy

a tenger felett apró fénypontokat láttak, mintha követnék őket.

Páran ezért hiszik azt, hogy idegenek iktatták ki az Air France járatát. Egy elektromos impulzus sugárral meghibásodást okoztak a gép elektronikájában, ami elég volt a katasztrófához.

Nem mellesleg a gépen magyarok is utaztak, a Pető Intézet munkatársa és vele tartott hétéves gyermeke és egy barátja.

Airbus MD-11 és a TWA 800-as

Az Airbus MD-11 New Yorkból tartott Genfbe 1998. szeptember 2.-án, 229 emberrel a fedélzetén. Csakhogy a gép hirtelen lezuhant. A katasztrófát senki sem élte túl. Elvileg robbanás volt a pilótafülkében, de ez a mai napig nincs megerősítve.

Különben érdekes, hogy két héttel korábban egy meglehetősen hasonló katasztrófa történt, ami nagy sajtóvisszhangot keltett: a TWA 800-as katasztrófája.

TWA 800

Helyi idő szerint 20.31-kor a gép a Long Island délkeleti partjától  távolodva egyszer csak eltűnt a JFK repülésirányítóinak monitorairól és mint utólag kiderült, felrobbant a levegőben és legalább másfél négyzetkilométeres területen roncsdarabok és testrészek kevertek csomagokkal. Senki sem élte túl.

Itt is nagyon különössé teszi a körülményeket az, hogy ha minden igaz többen rögzítették, hogy rakéta találta el gépet, ugyan a hivatalos jelentés szerint elektronikai zárlat okozta a tragédiát. Csakhogy a gép roncsainak tanulmányozva, nem erre jutottak a szakértők. Szerintük valami felülről belezuhant a pilótafülkébe, és az okozta a robbanást.

Egyesek azt feszegették, hogy a rakéta esetleg az űrből érkezett és ha nem is feltétlenül az ufóktól, akkor egy meteorittól, ami mondjuk Föld légkörébe érve felrobbant, és annak egy darabja még száguldott át a repülőgépen.

Mivel a két repülőgép baleset elég hasonló, nem lehet kizárni, hogy a svájci gépet is meteorit találta el.

Korean Airlines 007

A Korean Airlines Boeing 747-230B New Yorkból tartott Szöulba 1983. szeptember 1-jén, amikor azt egy szovjet SZU-15-ös vadászrepülőgép lelőtte a Japán-tenger felett. Mind a 269 ember meghalt a járaton, köztük Lawrence McDonald amerikai kongresszusi képviselő is.

Hirdetés

Eleinte Moszkva tagadta az őt ért vádakat, később viszont elismerték a szovjet vezetők, hogy mi történt. Elmondásuk szerint a gép kémkedett, ugyanis letért a útvonaláról, és a Szovjetunió keleti részei felé tartott. A fekete doboz rögzítette adatokat a Szovjetunió összeomlásáig nem fedték fel.

A pech az, hogy később 1993-ban a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) vizsgálata megállapította, hogy a gép irányváltását navigációs hiba okozta. De mivel még mindig visszatartják az üggyel kapcsolatos bizonyítékokat, ebben sem lehet hinni száz százalékosan.

Iran Air 655

1988. július 3-án Teheránból szállt fel az Iran Air 655-ös Airbus A300, hogy 290 emberrel a fedélzetén, Dubaiba. Ám a repülőgép sosem érkezett meg, mert az USS Vincemmes amerikai hadihajó lelőtte.
Az eset az Irán Perzsa-öböl felett történt, röviddel iráni-iraki háború vége előtt.

A csavar és a rejtély az egészben az, hogy a repülőgép a kijelölt útvonalon repült, és polgári gépként azonosította magát, de az amerikai hadihajó valamiért mégis egy F-14 Tomcat vadászrepülőgépként azonosította…

Malaysia Airlines 370

A Malaysia Airlines 370-es járata Kuala Lumpur és Peking között helyi idő szerint 2014. március 8-án tűnt el hajnalban a Thai-öböl felett a radarokon. A 227 utas és 12 főnyi személyzet tűnt el.

Két év múlva került meg a járat, és a jelentések szerint a gép totál más irányba repült, mint kellett volna neki, emiatt sokáig hitték azt, hogy terroristák térítették el a gépet. A műszaki hibát kizárták és a pilóta esetleges hibázását is. Ugyanakkor a kommunikáció csatornákat szándékosan kapcsolták ki, és úgy változtattak a gépen irányt és magasságot, hogy ne lehessen követni őket.

Úgy hírlik, hogy Március 18-án látták az eltűnt gépet a Maldív-szigeteknél.

2016. márciusában Mozambik partjainál két, Boeing 777 repülőgépből származó roncsdarabot találtak, amiről azt feltételezték, hogy az eltűnt gépből származnak. Jó néhányan arra voksolnak, azért tűnt el a gép, mert

egyfajta féregjáratba került és azért nem találták meg a gép roncsait, mert abban a téridőben ragadtak, és miután a féregjárat megszűnt, akkor kerültek vissza a roncsok erre a síkra.

Megint mások szerint szándékosan térítették el, de olyat is lehetett hallani, hogy az idegenek lopták el.

Silkair 185

1997. december 19-én szállt fel Jakartából 97 utassal, és 7 fős legénységgel. A járat Szingapúrba tartott, de járat Szumátra déli részén, a Muszi folyóba zuhant. Nem maradt túlélő.

Az indonéziai nemzeti szállításbiztonsági bizottsága nem tudta megfejteni, hogy miért zuhant le a repülőgép, mert nem találtak elegendő bizonyítékot.

Ugyanakkor a vizsgálatban az amerikai nemzeti szállításbiztonsági testület is helyet kapott, akik arra jutottak, hogy a fekete doboz a működése röviddel a gép hirtelen ereszkedése előtt fokozatosan leállt, de a hangfelvevő része tovább működött vagyis áramszünet okozhatta a problémát.

Ellenben az amerikai testület arra jutott, hogy

a repülőgép vezérlését szánt szándékkal manipulálták, vagyis nem baleset történt.

forrás: Wadolowska Balogh Orsolya – noiportal.hu