5 “tény”, amire a laposföld-hívők hivatkoznak

A laposföld-hívők kikezdhetetlennek tűnő érveket sorakoztatnak fel, de nem nehéz megcáfolni őket.

Nehéz elhinni, hogy 2018-ban, amikor már egy autót is képesek vagyunk felküldeni a világűrbe, még mindig vannak olyan emberek, akik szent meggyőződéssel állítják: a Föld lapos. A felvetés annyira abszurd és annyira ellentétes a természettudománnyal, hogy nehéz rá bármit is mondani azon kívül, hogy nem, nem lapos.

Hogy mennyire következetlen a “teória”, azt mi sem mutatja jobban, mint az a Mike Hughes, aki hónapok óta ígérgeti, hogy saját, házi építésű rakétájával lövi ki magát, hogy bebizonyítsa, a Föld tényleg lapos (aztán persze az utolsó pillanatban mindig közbejön valami, és lefújja az akciót).

Szóval maradjunk annyiban, hogy vannak még logikai bukfencek az elméletben, ettől függetlenül következetesen terjesztik a dolgot. Az IFLScience nemrég összeszedte azt az öt érvet, amit a leggyakrabban hallani a laposföld-hívőktől.

Nézz körül

A laposföld-hívők gyűjtőhelyéül szolgáló The Flat Earth Society szerint számos tudományos és filozófiai megközelítésből levezethető, hogy a Föld lapos. Elég csak az empirikus (vagyis az érzékszerveinkkel felfogható) megfigyelésre hagyatkozni.

Lapos Föld elmélet

Csakhogy az érzékszerveink alapvetően megbízhatatlanok, és a hiányzó/ismeretlen részleteket hajlamosak vagyunk a fantáziánkkal kitölteni. Ha valaki csak azt tartja létezőnek, amit empirikus módon érzékel, akkor számukra a wifi vagy a mobilinternet valószínűleg nem létezik, hiszen fizikailag nem látják, nem érintik meg a rádióhullámokat.

Nem látni, hogy görbül

Az egyik leggyakrabban érkező érv a laposföld-hívőktől, hogy nem látjuk azt, hogy a Föld valóban gömb alakú lenne. Következésképpen: a Föld lapos. Nem bonyolult elmélet, csak épp helytelen: a Föld azért nem tűnik “görbének”, mert a méretéhez képest nagyon alacsony magasságból látjuk. De ha felmegyünk egy hegy tetejére vagy felszállunk egy repülőgéppel (vagy akár egy hőlégballonnal), máris nagyobb lesz a látószögünk és máris kivehető lesz a gömb forma.

A felhők alja lapos

A laposföld-hívők szerint az ő érveiket támasztja alá az is, hogy a felhők alja lapos. Ez az elmélet is annál a pontnál vérzik el, hogy az érzékszerveink becsapnak bennünket. Bizonyos felhők alja valóban lapos, de ennek semmi köze a Föld alakjához. A felhők formáját a nyomás, a hőmérséklet ingadozása határozza meg a légkörben.

A Nap kering a Föld körül

Hiába sikerült a tudománynak több száz évvel ezelőtt bebizonyítania, hogy a Föld kering a Nap körül, és nem fordítva, a laposföld-hívőket ilyesmivel nem lehet összezavarni. Ők valószínűleg erről a képről is azt hiszik, hogy mozgókép, nem pedig azt, hogy érzéki csalódás.

A Bedford-kísérlet

Az egyik végső érv a laposföld-hívők körében az úgynevezett Bedford-kísérlet. Ennek lényege, hogy 1838-ban az akkori laposföld-hívők társaságának vezetője, Samuel Birley Rowbotham egy vitorlást indított útnak az Old Bedford River csatornán, majd várta, hogy az árbóca eltűnjön a horizonton. Mivel ez nem történt meg (egy 10 kilométeres folyószakaszról beszélünk), azt állította, hogy a Föld lapos, nem pedig gömbölyű.

Ez a távolság egyébként nagyjából a Siófok-Balatonfüred távolságnak felel meg légvonalban, a Siófokról induló kompok mégsem “tűnnek el” Balatonfürednél, csak nagyon kicsinek látszódnak. Távcsővel viszont kiválóan ki lehet őket venni.

forrás: IFL Science/origo.hu