4 érdekes geológiai látványosság

A természet kifogyhatatlan művészi alkotások tekintetében. Szobrászként és festőként is mesterművek kerülnek ki a keze alól.

Danxia Landform, Kína

Egyedi geológiai jelenségnek számítanak a világon a Danxia Lendform színes sziklái, melyek több helyen is találhatók Kína szerte.

Danxia annyit jelen, „vörös felhő”, de színes földnek is fordíthatnánk, hiszen a képződmény lényege, hogy vörös homokkő eróziós úton belekerül a sziklák felszínére, megfestve azt különféle színűre.

A dimbes-dombos táj így épp úgy fest, mintha valaki egy hatalmas ecsettel pingálta volna ilyenre őket. Ez azonban egy újabb természeti csoda a sok közül, melyet nem emberi kéz, hanem maga a természet alkotott.

Danxia Landform

Füstölgő jéghegyek, Antarktisz

Az Erebus hegy az egyik legnagyobb működő vulkán a Földön. Közel négy kilométer tengerszint feletti magasságba nyúlnak a csúcsai, és külön érdekessége, hogy a jég borította kontinensen, gőzölgő füstkarikákat ereget az égbe.

A vulkán belsejében ugyanis egy aktív, forrongó lávató található, ezért füstöl a vulkán. A feltörő forró gázok feltörnek a kráter belsejéből, és gőzfolyam utat tör magának a sziklákon át a jeges csúcsokig, ahol kiszabadul a szabadba.

Különös és megkapó látvány, ahogy a hasogató mínuszokban egy hatalmas jéghegy forró füstfelhőt áraszt magából.

Hirdetés

erebus

Fly gejzír, Nevada, USA

Ez a gejzír olyan látványt nyújt, mintha egy másik bolygóról származna, vagy mondjuk, egy tudományos-fantasztikus film díszlete lenne. Pedig, nem így van. Ezek a fotók, egy természetes úton kialakult gejzírről készültek, pontosabban a Nevada állambeli Fly gejzírt ábrázolják.

A színpompás gejzír egy csodálatos környezetben található, és igen megkapó látványt nyújt. Mivel azonban a Fly gejzír jelenleg magánterületen van, engedély kell ahhoz, ha valaki szeretné meglátogatni.

lly gejzír

The Valley of the Moon, Argentína

Ischigualasto, egy elhagyatott völgy Argentínában. A hold völgyének nevezett sivatagi térség olyan furcsa geológia képződményekkel van tele, melyek a természet vicces csodái közé tartoznak. A monumentális egyensúlyozó sziklákat, és a hatalmas gömbölyű „kavicsokat” a szél eróziója formázta.

A több méter átmérőjű köveket az óriások üveggolyójaként emlegetnek. A völgy nem csak vicces sziklákat és gömbölyűre csiszolt óriásköveket rejt, hanem megannyi fosszilis növény és állati maradványt is. A világ minden térségéből jönnek ide kutatók, hogy tanulmányozzák az itteni jelenségeket és az őskori maradványokat.

moon valley

forrás: Kis Virág – noiportal.hu

Hirdetés