Megszületett a teljesen környezetbarát, 28 nap alatt lebomló tányér

Német fejlesztők megoldották a grillezés utáni piszkos tányérok problémáját: 28 nap alatt lebomló, levélből készült tányérokat készítettek.

A kerti partik és a közös piknikezések legnagyobb hátránya a mosogatás, illetve a takarítás. Különösen az utóbbinál még a legszőrösszívűbbek is elgondolkodnak egy pillanatra, amikor  ránéznek a műanyag vagy papírtányérok halmára.

Valóban hihetetlen, mennyi szemetet tudunk létrehozni egyetlen grillezés alatt.

Ezt ellensúlyozandó született meg a minden értelemben zöld, 28 nap alatt lebomló, levélből készült eldobható tányérok ötlete Pedram Zolgadri és Carolin Fiechter fejében – írja a Lost At E Minor.

lebomlo-tanye

A németországi Leaf-Republicnál olyan tálakat és tányérokat készítenek, amelyek nagyjából egy almacsutkával egyidőben komposztálódnak. Pálmalevél-rostokból készült még a cérna is, így a készítők büszkén mondják, hogy a tányérok sem műanyagot, sem ragasztót vagy egyéb szintetikus anyagot nem tartalmaznak.

lebomlo-tanyer

A három réteg közül kettő “csak” levél, a középső pedig levelekből készült papír. Viszont teljesen vízálló, ahogy az a felvételeken is látszik.

Az alkotók a Kickstarteren gyűjtenek további pénzt a fejlesztésre és gyártásra, céljuk, hogy az eldobható tányérok mellett dobozokat is gyártsanak, amelyekben magukkal vihetjük az ételünket.

A vágyott 50 ezer euróból 36 ezer gyűlt eddig össze – de még hátravan 6 nap. Ha mi is beszállnánk, jó tudni, hogy minél nagyobb összeget adományozunk, annál több levéltányért is kapunk a választott méretben. – forrás: Lost At E Minor / hvg.hu