24 órában közvetítené a Földet egy cég, már Bill Gates is beállt mögéjük

Az EarthNow elképzelése szerint olyan erős műholdakat lőnek majd fel a világűrbe, amelyek egyenként erősebbek lesznek, mint az összes többi együttvéve.

Az elmúlt években az olyan fejlesztéseknek köszönhetően, mint például a Facebook vonatkozó funkciója, soha nem látott népszerűségre tettek szert az élő videós közvetítések.

Pedig a műfaj egyátalán nem újdonság az interneten, már ezelőtt bő tíz évvel is meg lehetett nézni, mi történik épp a világ másik felén.

Példának okáért ott van a San Diegó-i állatkert, ahol számos állat kifutójánál szereltek fel kamerákat. Egy új vállalkozás azonban olyan koncepciót talált ki, aminél menőbbet nem lehetne elképzelni.

Az EarthNow nevű startup célja, hogy folyamatos élő adásban közvetítse a bolygónkat. A tervek szerint a műholdas hálózat segítségével a világ bármely pontjára el tudnák juttatni a Földről közvetített élő képet, legfeljebb 1-2 másodperces késleltetéssel.

A fejlesztés a kormányzatok és különböző szervezetek számára készülne, amely pontos tájékoztatást adna a különböző viharokról, fegyveres konfliktusokról vagy épp az illegális halászatról.

© NASA

A tervből hamarosan valóság lehet, a beszámoló szerint ugyanis többek között Bill Gates, az Airbus és a japán SoftBank is támogatja a kezdeményezést. Persze erre szükség is van, a tervek szerint ugyanis a rendszerben résztvevő minden egyes műholdnak erősebb lesz a számítási kapacitása, mint az összes többi kereskedelmi műholdnak együttvéve.

Hogy pontosan mikorra állhat fel a rendszer, vagy, hogy mennyibe kerül a projekt, egyelőre nem tudni, az viszont már biztos, hogy az Airbus gyártja majd le a műholdakat.

forrás: hvg.hu