webaruhazbanner
 

Ítéletnapi páncélterem: magbank Armageddon esetére

magbank

A Norvégia közelében fekvő északi-sarki szigeten található a Svalbard Globális Magbank, ami egy atomtámadást is kibír és több mint kétmilliárd magot őriz a belsejében.

   

A létesítmény 2006-ban kezdte működését azzal a céllal, hogy biztosítsa a föld élelmiszerellátását az éghajlatváltozás, háború vagy természeti katasztrófa esetén.

A világ minden országából összegyűjtött, összesen 4,5 millió féle magot őrző létesítmény építése 4,6 millió euróba került.A mindig hóval borított hegyoldalba vájt magbankban minden magból két szettet őriznek, beleértve természetesen a legfontosabbakat, mint a borsót és a búzát is.

Az ingyenesen tárolt magokhoz kizárólag akkor lehet hozzáférni, ha az eredeti forrás elpusztult. A biztonságosan becsomagolt magokat fém polcokon őrzik -18°C fokon. Az alacsony hőmérséklet és az oxigén-ritka levegő meggátolja a magok romlását.  Amennyiben megszűnne az épület áramellátása, az állandó fagypont alatti környezeti hőmérséklet segítene hidegen tartani a létesítmény levegőjét.

A magbank építését a Global Diversity Trust aktivistája, Cary Fowler kezdeményezte. Az építkezést a Norvég kormány finanszírozta az üzemeltetést pedig Bill Gates egyik alapítványa fedezi.

Forrás: express.co.uk / Idők jelei

FASZAREKLÁM3
error: