Ítéletnapi páncélterem: magbank Armageddon esetére

A Norvégia közelében fekvő északi-sarki szigeten található a Svalbard Globális Magbank, ami egy atomtámadást is kibír és több mint kétmilliárd magot őriz a belsejében.

Kattints a képre a teljes mérethez!

Kattints a képre a teljes mérethez!

A létesítmény 2006-ban kezdte működését azzal a céllal, hogy biztosítsa a föld élelmiszerellátását az éghajlatváltozás, háború vagy természeti katasztrófa esetén.

Kattints a képre a teljes mérethez!

A világ minden országából összegyűjtött, összesen 4,5 millió féle magot őrző létesítmény építése 4,6 millió euróba került.

A mindig hóval borított hegyoldalba vájt magbankban minden magból két szettet őriznek, beleértve természetesen a legfontosabbakat, mint a borsót és a búzát is.

Kattints a képre a teljes mérethez!
Kattints a képre a teljes mérethez!

Az ingyenesen tárolt magokhoz kizárólag akkor lehet hozzáférni, ha az eredeti forrás elpusztult.

A biztonságosan becsomagolt magokat fém polcokon őrzik -18°C fokon.

Az alacsony hőmérséklet és az oxigén-ritka levegő meggátolja a magok romlását.  Amennyiben megszűnne az épület áramellátása, az állandó fagypont alatti környezeti hőmérséklet segítene hidegen tartani a létesítmény levegőjét.

A magbank építését a Global Diversity Trust aktivistája, Cary Fowler kezdeményezte. Az építkezést a Norvég kormány finanszírozta az üzemeltetést pedig Bill Gates egyik alapítványa fedezi.

Forrás: express.co.uk / Idők jelei

http://idokjelei.hu/2013/11/iteletnapi-pancelterem-magbank-armageddon-esetere/

You may also like...